Žuti i crveni kartoni za poslodavce

Inspektori rada i inspektori zaštite na radu ubuduće će umjesto prekršajnih i kaznenih prijava poslodavcima koji krše Zakon o zaštiti na radu i Zakon o radu dodjeljivati kartone nalik onima u nogometu. Ako se kod određenog poslodavca utvrdi da posluje sukladno svim zakonima, dobit će zeleni karton koji to i potvrđuje. Ako, međutim, krši hrvatske zakone i propise, od inspektora će dobiti žuti ili crveni karton. 

Preventiva u prvi plan
Žuti karton svojevrsno je upozorenje poslodavcu da popravi sve uočene nepravilnosti. Naime, u trenutku dodjele tog kartona počinje istjecati zadani rok za poslodavca da nezakonitosti otkloni. Iako u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava još ne žele specificirati o kojem je razdoblju riječ, neslužbeno se može čuti kako je najizglednije da će to razdoblje za popravak stanja trajati osam dana. No, taj rok neće biti jednak za sve djelatnosti. Razdoblje u kojem će se poslodavci u određenim djelatnostima morati prilagoditi zakonu definirat će se posebnim pravilnicima, doznajemo iz Ministarstva. Ako pak inspektor i nakon isteka tog roka utvrdi kako poslodavac nije učinio naloženo te da i dalje krši hrvatske zakone i propise, dodijelit će mu crveni karton koji predstavlja krajnju sankciju: financijsku kaznu ili/i zatvaranje poduzeća.Promjene u radu inspekcijskih službi najveće su izmjene u Zakonu o zaštiti na radu, koji je upućen u javnu raspravu. Inspekcija tako, prema riječima samog ministra Miranda Mrsića, treba imati preventivnu ulogu, dok će kažnjavanje i represija biti zadnja linija postupanja inspektora rada i inspektora zaštite na radu, koji će uskoro imati gotovo ujednačene ovlasti.

"Inspekcija mora najprije upozoravati, a tek onda kažnjavati. Ako inspekcija u kontroli utvrdi teške nepravilnosti, to će se, naravno, odmah kažnjavati, ali sve ostalo će ići sa sustavom žutih, zelenih i crvenih kartona", istaknuo je nedavno Mrsić objašnjavajući zakonske promjene.Sve tvrtke protiv kojih u godinu dana ne bude podignutih tužbi zbog zaštite na radu, i koje budu dobile samo zeleni karton, dobit će svojevrstan bonus. Bonus će se odnositi na cijenu osiguranja kod osiguravajućih društava. Naime, prema najavama iz Mrsićeva resora, poslodavci više neće plaćati doprinose za zaštitu na radu, već će se kompletan dio jamstava zaštite na radu odrađivati preko polica kod osiguravajućih društava. Sve tvrtke koje budu imale "lošije" žute i crvene kartone plaćat će višu cijenu tih polica.

Novo vještačenje
Prema najavama, i dalje će se u ozljede na radu ubrajati one nastale pri odlasku na posao i povratku kući, kao i sve ozljede koje nastaju uslijed obavljanja posla. Ministar je najavio i osnivanje jedinstvena centra za medicinska vještačenja koji će nadzirati zapošljavanje invalida i procjenjivati njihovu sposobnost. "Želimo jedinstveno tijelo vještačenja, želimo da nam vještaci, umjesto što netko ne može raditi, kažu što ta osoba može raditi i da ga onda možemo zaposliti na to radno mjesto", rekao je Mrsić. 

Izvor: www.poslovni.hr

http://www.poslovni.hr/hrvatska/poslodavcima-koji-dobiju-crveni-karton-prijete-novcana-kazna-i-kljuc-u-bravu-235789