Od 1. travnja u sustavu fiskalizacije trgovaci i slobodna zanimanja

S početkom travnja počinje druga faza fiskalizacije i u taj sustav ulaze trgovci i slobodna zanimanja, kao što su primjerice odvjetnici, javni bilježnici, liječnici, veterinari itd., a procjenjuje se da je riječ o oko 42.500 obveznika.

Naime, prema Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom, od 1. travnja obveza fiskalizacije propisana je za obveznike koji kao jednu od djelatnosti obavljaju trgovinu na veliko i na malo, popravka motornih vozila i motocikla te obveznike koji obavljaju djelatnosti slobodnih zanimanja.

Djelatnostima slobodnih zanimanja osobito se smatraju samostalna djelatnost zdravstvenih djelatnika, veterinara, odvjetnika, javnih bilježnika, revizora, inženjera, arhitekata, poreznih savjetnika, stečajnih upravitelja, tumača, prevoditelja, turističkih djelatnika; samostalna djelatnost znanstvenika, književnika, izumitelja, kao i druge slične djelatnosti, samostalna predavačka djelatnost, odgojna djelatnost; te samostalna djelatnost novinara, umjetnika i sportaša.

Ulazak u sustav fiksalizacije znači da će i trgovci i djelatnosti slobodnih zanimanja kod gotovinske naplate svojih roba ili usluga građanima, odnosno svojim kupcima i klijentima, morati obvezno izdati račun koji je prošao kroz sustav Porezne uprave, odnosno koji je prije ispisa poslan Poreznoj upravi na ovjeru, a nakon što mu Porezna dodijeli jedinstveni identifikator računa (JIR), račun može biti ispisan.

Porezna uprava u uputama za obveznike fiskalizacije, koji s njom počinju u drugoj i trećoj fazi, napominje kako primjerice odvjetničko društvo koje posluje kao trgovačko društvo, počinje s fisaklizacijom u trećoj fazi, odnosno od 1. srpnja.

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) bila je podnijela Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, ali je od njega odustala nakon što je dogovoreno da se kod obavljanja poreznog nadzora poštuju Zakon o odvjetništvu, odnosno odvjetnička tajna i odvjetnička tarifa.

Tako kod odvjetnika za ovjeru računa ne treba dostaviti podatak kome je račun izdan, niti specificirati račun po radnjama i o kakvoj odvjetničkoj usluzi se radi, te se stoga kroz ovjeru računa neće narušavati institut odvjetničke tajne. Potrebno je samo navesti u računu da se radi o "odvjetničkoj usluzi", objašnjavaju iz HOK-a.

Porezna uprava u svojim uputama napominje i kako se primjerice djelatnošću trgovine na veliko i na malo ne smatra proizvodna djelatnost u sklopu koje se vrši i prodaja tih proizvoda. Tako npr. pekari, ali samo oni koji uz pekarske proizvode ne prodaju, odnosno preprodaju neku drugu robu, u sustav fiskalizacije ulaze tek početkom srpnja.

Nasuprot tomu, proizvodne djelatnosti, koje su uz ostalo registrirane i za djelatnost trgovine i tu djelatnost obavljaju i s drugim, osim proizvoda koje proizvode, ili se nekim posebnim propisom smatraju trgovcima, ulaze u sustav fiskalizacije od 1. travnja.

Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom stupio je na snagu 1. siječnja ove godine, a fiskalizacija se provodi u tri faze - u prvoj su, s početkom godine u sustav ušli ugostitelji te veliki i srednji poduzetnici, njih oko 22 tisuće, u drugoj ulaze trgovci i slobodna zanimanja, njih oko 42.500, a u trećoj, od 1. srpnja, ulaze svi obveznici fiskalizacije.

Porezna uprava je od početka godine u pojačanom nadzoru obveznika fiskalizacije, a zadovoljna je i dosadašnjim rezultatima koji su primjerice kod ugostitelja, kod kojih su poreznici bili u nadzoru, pokazali da su ti ugostitelji u siječnju ove godine prijavili 31,4 posto veći promet nego u siječnju prošle godine.

Izvor: www.poslovni.hr

http://www.poslovni.hr/hrvatska/od-1-travnja-u-sustavu-fiskalizacije-trgovaci-i-slobodna-zanimanja-235896